Age of Empires

AoE är något så ovanligt som ett RTS till Playstation 2 och det kom också till Nintendo DS som var en bra handhållen konsol. RTS står för Real Time Strategy och är mer känt som ett resurshanteringsspel. RTS är dock inte unikt för TV spel, även fast de är betydligt vanligare till PC. Redan 1989 kom spelet Populous till Sega Mega Drive och till Super Nintendo eller SNES som det också kallades för.

Vad gör man I Age of Empires: Age of Kings?

Spelet utvecklades av Ensemble Studios och släpptes till PS2 av Konami år 2001. I spelet kan du antingen mot datorn eller mot en motspelare. Du behöver dock en till konsol för det och en extra kabel som länkar ihop dem, vilket är rätt överflödigt när det finns andra spel som ni kan spela mot varandra på samma skärm.

När du börjar spela mot datorn så kan du spela dels en spännande kampanj som för dig mellan många olika slag eller så kan du spela en match mot en eller flera datorer på en slumpad karta. Du börjar i en tidsålder och med en enkel bas. Du bygger arbetare som samlar in resurserna mat, virke, järn, guld och sten som du sedan använder till att bygga fler byggnader, uppgradera teknologier och avancera till nästa tidsålder. Varje soldat som du bygger bidrar till din armé som du kan skicka ut för att förgöra datorn eller din motspelare. Du kan också bygga vakttorn och varje civilisation som du spelare har ett antal unika byggnader, trupper och teknologier som bara du kan bygga.

Grafiken och spelkänslan

För det första måste du inse att spelet är 15 år gammalt. Det är en hel del. Inser man det och kan leva med den föråldrade grafiken så är spelet rätt bra. Resurshantering och RTS är dock svårt med en kontroll eftersom du behöver hotkeys hela tiden. Tyvärr leder det till att spelet är i det närmast ospelbart utan ett USB tangentbord! Ser man dock över denna miss är spelet portat bra till Playstation 2. Det är en bra introduktion till genren och ger mersmak till att spela betydligt bättre RTS som till exempel Command & Conquer Red Alert 3 som finns till Playstation 3.

RTS till konsol- går det?

Ja, men det är svårt att få det att fungera eftersom de flest som spelar TV spel inte vill ha en massa resurshantering utan snabbt och lätt komma in i spelet. Detta gör att RTS som Red Alert 3 lätt blir till undantag eftersom de bygger på en serie som många spelat som PC spel. Med handen på hjärtat så är RTS inte väl lämpat som TV spel.